Inmatricularea masinilor cu volan pe dreapta si pericolul acestora

Tanara ranita in statia de autobuz de un sofer beat
9 martie 2015
Accident cu cinci victime la Turnu Magurele
11 martie 2015
Show all

Inmatricularea masinilor cu volan pe dreapta si pericolul acestora

Inmatricularea unui automobil dotat cu volan pe dreapta este legala in Romania, ceea ce este o aberatie din cauza nivelului ridicat al pericolului pe care un automobil cu volan pe dreapta il presupune.

Cum inmatriculezi un automobil cu volan pe dreapta in Romania?

La fel ca orice alt autoturism ce dispune de volan pe stanga, mai precis, dupa ce ai facut schimbarea farurilor si ai reglat corespunzator fascicoll cu un aparat special, te duci la RAR cu scopul obtinerii cartii de indentitate, cu care mai apoi o inscrii la financiar si obtii certificatul de inmatriculare la DRPCIV. Te programezi si platesti intre 450 si 900 de lei,asta depinde de serviciile dorite, mai precis, obtinere CIV, omologare ,identificare si ITP. Pentru ca este la prima inmatriculare, esti obligat sa faci inspecta si ITP-ul la RAR, asadar, trebuie sa platesti cel putin 450 de lei. La Circa Financiara platesti Timbrul de Mediu,daca e cazul, dupa care te duci cu taxele platite si cu actele de la RAR si financiar la DRPCIV unde obtii talonul si placutele de inmatriculare. Mai pe scurt, pasii sunt aceiasi cu cei pe care ii face orice alt sofer posesor de masina cu volan pe partea stanga.

Mai jos va prezentam o lista cu documentele finale cu care trebuie sa va prezentati la DRPCIV in vederea obtinerii numerelor definitive:
Cerere inmatriculare tip

Declaratie date personale

Delegatie

Copie CUI

Fisa de inmatriculare cu viza/ vizele Administratiilor Financiare

Contractul de vanzare/cumparare (copie original UK)+ contractul de vanzare/cumparare intre persoana fizica si persoana juridica in copie creat in tara

Certificatul de autentificare eliberat de RAR

Decizia de calculare a taxei de timbru + copie

Chitanta reprezentand plata timbrului de mediu + copie

Chitanta plata taxa de inmatriculare

Chitanta contravaloare talon

Numerele de inmatriculare UK curate

Masinile cu volan pe dreapta , ce circula in Romania, omoara oameni si reprezinta un pericol urias din mai multe puncte de vedere:

Sunt extrem de periculoase atunci cand vrei sa depasesti

Pot provoca accidente atunci cand sunt depasite de alte vehicule, soferul ducand lipsa de vizibilitate

Pasagerul care sta in stanga este in permanenta la propriu pe „scounul mortului” fiind cel mai vulnerabil

Pe timp de noapte este un chin si ii scade soferului vizibilitatea

Au o stare tehnica precare, fiind de cele mai multe ori masini aduse din Anglia, cumparate pe bani putini, pe cere englezii le dadeau la fier vechi.